Bulevardul Dacia nr. 77
Sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 15:30, Asociația ACCEPT și Institutul francez te invită, în cadrul Bucharest Pride Week 2024, la o proiecție de scurtmetraje queer din retrospectiva Festivalului de cultură queer art200, la Cinema Elvire Popesco (Bulevardul Dacia nr. 77).
1. Casa noastră/ Our home, 2021, 14 min
R: Bogdan Alecsandru
Synopsis: Irina și Cătă se mută împreună pentru prima dată. Cu prilejul acestui mare pas, cele două pornesc o discuție aprinsă cu privire la reținerea Irinei de a afișa relația lor părinților și întregii lumi. Aceasta face tot posibilul să o mulțumească pe Cătă.
RO & EN
2. Ocra, 2023, 11 min
R: Daiana Stănușoiu
Synopsis: După moartea animalului lor de companie, Mara îi face o vizită neanunțată Anei, urmând să-și îngroape definitiv trecutul.
RO
3. undeva în apropiere/ somewhere near, 2022, 4 min
R: Silvia Niculae
Synopsis: Un videopoem despre dragoste, în toate formele ei.
RO & EN
4. Tongue Tied, 2023, 11 min
R: Maria Giurgea
Synopsis: Emma și Iulja sunt un cuplu tânăr, ale cărui puncte de vedere diferite despre cum ar trebui să își arate dragostea le duce relația la sfârșit. Șmecheria? Niciuna nu vorbește limba celeilalte.
IT, SLO, ENG & RO
5. ANEMONE, 2023, 6 min
R: Ioana Turcan & Gergana Ivanova
Synopsis: O fotografie reprezentând Bulgaria anilor 30, se folosește de Inteligența Artificială pentru a explora relațiile între persoane de același sex. De la analogii cu flori perfecte, până la limbaje inventate și filmări de arhivă de nunți, Anemone, se uită la instrumentele pe care le creăm pentru a ne adapta și a supraviețui în timp ce interogăm „normalitatea”.
RO & EN
6. I can only do so much, 2021, 18 min
R: Lillion Lost
Synopsis: Subiectul central al filmului e comportamentul suicidar în contextul relațiilor apropiate. Însă interesul său nu e suicidalitatea însăși. Mai curând, acesta oferă perspective asupra gândurilor și trăirilor unei persoane apropiate / partenerx care nu a avut niciodată intenții suicidare proprii. Astfel, aduce o perspectivă nouă și foarte diferită asupra felului în care o persoană ar putea vreodată să se gândească la suicid, cât și asupra unei relații apropiate cu cineva care se confruntă cu această chestiune. Problemele de sănătate mintală sunt universale și mai comune decât ne-ar face să credem acest tabu. Dar, pentru că sunt adesea înrădăcinate în traumă și discriminare, relațiile persoanelor marginalizate, queer și trans sunt, în genere, mai afectate de aceste probleme.
RO & EN
✨ art200 este un proiect apărut la inițiativa unor persoane din comunitatea LGBTQIA+, din pasiune pentru filme și cultură queer, și din nevoia de a discuta și a aduce împreună cât mai multe identități din comunitatea din care facem parte. Ne dorim ca, prin filmele proiectate, evenimentele organizate și persoanele implicate, să încurajăm, în măsura în care putem, autoreprezentarea, colaborarea și o abordare intracomunitară a problemelor cu care ne confruntăm ca persoane LGBTQIA+.✨
A 5-a ediție a festivalului art200 va avea loc în luna octombrie 2024.
Proiecțiile vor fi urmate de o discuție cu publicul, pe tema autoreprezentării queer în artă. Discuția va fi moderată de Bogdan Balla, regizor și editor de film. A terminat Regie la UNATC și colaborează în proiecte de film și teatru politic. Lucrează în televiziune și e obsedat de pop culture, Denis Côté, cinema canadian în general, și recent, ultimul album Charli XCX.
Link bilete: https://bit.ly/scurtmetraje-queer
Link eveniment FB aici.
Eveniment organizat de Asociația ACCEPT, în parteneriat cu Institutul Francez din România și art200.